Реферат - Переживання Літургії християнином
Химия

Реферат — Переживання Літургії християнином


Реферат - Переживання Літургії християнином

Завантажити реферат: Переживання Літургії християнином

Віруючі в Христа Спасителя прийняли від Нього в закон особистого життя заповідь про цілковиту любов до Бога та ближніх. Виконання цієї заповіді вимагає безперервних вправ або самозбирань у любові. Занепалі і падаючі в гріх природа людини постійно від’єднується від Бога і людей гріховними думками, почуттями та справами.

Відновлення слабшого єднання свого з Богом і ближніми християни отримують найбільш повно і глибоко переживання Літургії.

Найбільший напад кожного віруючого до слухання літургійних молитов, піснеспівів і тим більше причастя св. Таємниць за Літургією вимагають від нього підготовки. Він перш за все зобов’язаний примиритися з Богом покаянням і з людьми випрошенням у них прощення.

Відновлення єднання з Богом і ближнім покаянням і примиренням вводить і вчленює християнську душу в містичне тіло Церкви. Після того віруючий стає здатним прагнути всім розумом і всім своїм серцем до Бога, у літургійних хваленнях, подяках і доброзичливих прощеннях про дарування всім членам Церкви та всьому людству різних Божих дарувань.

Перед початком літургії у храмі зазвичай читаються так звані «Годинник» — третій та шостий. Проходження годин складається з читання псалмів, тропарів і прохальних молитов. Повна увага до цього читання поглиблює особисті покаяні почуття присутніх у храмі, постачає їх у благоговійне почуття присутності Божої та порушує в їхніх серцях розлад про гріхи та смирення.

Після закінчення «Годинника» починається Літургія оголошених. Священик хвалебно і голосно «благословляє Царство Отця і Сина і Св. Духа нині і завжди і навіки віків». Хор, а за ним весь народ сердечно відповідають «Амінь», тобто «Хай буде так».

Після того слідує виголошення дияконом «великої ектенії», що об’єднує всіх у храмі молитовно з Богом і один з одним.

Народ подумки та сердечно повторює кожне виголошення диякона та слова «Господи помилуй», які співає хор. Переживати слова ектенії те, що повторювати їх внутрішньо з розумінням, почуттям і з усім доброзичливістю. Ці слова висловлюють благання про християн всього світу і про різні істотні потреби людських.

Закінчується велика ектенія запрошенням: молитовно згадати клопотань про наше спасіння — Пресвяту Богородицю і всіх святих і зрадити або вручити Божому покрову особисте життя. Священик, продовжуючи і завершуючи слова диякона, славить потім Св. Трійцю.

Слідом за великою ектенією співаються образотворчі псалми 102 і 145, що перемежуються малими ектеннями. Псалми зводять віруючі душі до розчуленого представлення благодіяння Божих людині і безпосереднього промислу Бога особливо про тих, хто боїться Його і віддають себе Його покрову.

Наступний спів за Літургією «Блаженни» зображають щаблі людського сходження до Бога по лествиці чеснот на основі слів Самого Христа Спасителя у Його нагірній проповіді [1]. Перед уявним поглядом тих, хто слухає співи, один за одним проходять стани піднесення до Бога, які: злидні духу, плач про гріхи, лагідність, жадоба і виправдання, милосердя, чистота серця, миротворення серед ближніх, терпіння гонінь і ганьби за сповідання Христового імені.

Наприкінці співу «Блаженни» відбувається вхід з Євангелієм, який знаменує походження Господа Спасителя на громадське служіння. Віруючі запрошуються припасти і вклонитися Христу і закликати до Нього про особисте спасіння.

Далі співаються різні тропарі дня на честь Господа, Божої Матері та святих, читаються Апостольське «зачало», Євангеліє і підносяться моління в ектеніях суто про померлих, і в малих трьох ектеніях, що передують »Херувимську пісню». У співі та читанні літургійних молитов явно струмує благодатна Сила Божа, яка посилює у віруючих теплоту християнської любові.

Великий вхід під час «Херувимської пісні» зображує ходу Господа Спасителя на Хресні страждання, Його поховання та смерть.

Потім віруючі запрошуються дияконом відкрити перед Господом свої духовні потреби, повторюючи внутрішньо вигуки прохальної ектенії, і «полюбити один одного» для однодумного сповідання Трійці Єдиносущної та Неподільної. У давнину перед співом Символу віри майбутні у храмі висловлювали єднання любові братським лобзанням. Чоловіки обмінювалися благоговійним серцевим лобзанням із чоловіками, жінки – з жінками.

По виконанні хором Символу віри починається, так званий «євхаристичний Канон», тобто виголошення і спів ряду подякових молитов, що виражають нагадування про блага спокути, даровані людству хресною жертвою Втіленого Сина Божого. Під час співу пісні «Тобі співаємо» відбувається перевищення св. Дарів у Тіло і Кров Христові дією Св. Духа. Далі віруючі запрошуються до покликання імені Ходатайки перед Богом Пресвятої Богородиці, поминання правлячого Єпископа і приймають благословення священика від імені Господа Ісуса Христа.

Наступні прохання ектіння і співи молитви Господньої готують до причастя св. Тайн.

Переживання літургійних молитов і піснеспівів є дорогоцінним тим, що відкриває віруючих до сприйняття благодаті Божої. Під благодатним впливом серця якось мимоволі зігріваються, пом’якшуються, робляться дружелюбнішими.

У Богові любові і люди за літургією стають більш велелюбними. Від Нього незримо запозичують вони теплоту свого серця і зносять її з храму в життя домашнє та громадське.

Черствість і сухість егоїзму змінюється в них на доброзичливість і готовність, якщо не до самовідданості, то принаймні до братньої взаємодопомоги.

Від частого слухання літургії з серцевою скорботою віруючі непомітно змінюються на краще, схиляються і залучаються до діяльного кохання та живої участі в житті та долі людей, що їх оточують.

Звідси, як дорога і неоціненно важлива у духовному відношенні можливість часто бувати за Літургією і як дорогоцінне щастя виносити з храму силу оживаючої та розквітлої сердечної любові до Бога та людей.

© Реферат плюс



Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *