Рецензія на роман-казку Носова "Незнайка на Місяці"
Химия

Рецензія на роман-казку Носова «Незнайка на Місяці»

Завантажити доповідь: Рецензія на роман-казку Носова «Незнайка на Місяці»

В епоху холодної війни Микола Носов написав чудову дитячу книжку – «Незнайка на Місяці». Вона вражає вдумливого читача розмахом порушених проблем, прихованих під маскою дитячої казки.

Мені здається, що на цю книгу треба звернути особливу увагу.

Важко назвати якийсь дитячий літературний твір, де так рельєфно було б показано непримиренне ідеологічне протиборство капіталізму та соціалізму (безперечно, оцінка Носовим цього протистояння однозначна – іншого й не могло бути в радянській літературі того періоду). Улюблений всіма дітьми герой Незнайко потрапляє на Місяць — світ товарно-грошових відносин, суспільства, де святими є інститути приватної власності та свободи підприємництва, де мірилом переваг та якостей людини є його капітал. Тут діють інші закони, зовсім не схожі на порядки незнайкіної країни бездоганного комунізму.

Книга надзвичайно ідеологізована письменник яскравими фарбами розцвічує страхи буржуазного світу: злидні, безробіття, аморальність. Соціалістичний реалізм, прихильником якого був і Носов, проводив обробку свідомості людини з раннього дитинства, впроваджуючи у світогляд читача поняття про «поганих» капіталістів, з якими треба нещадно боротися, створюючи «образ ворога». Необхідно було дати підростаючому поколінню комуністичну ідеологію, наголосити на всіх перевагах соціалістичної системи над «загнивальним капіталізмом».

Це Носову вдалося просто блискуче. У його книзі доводяться до гротеску всі недоліки інститутів бізнесу. Так, фондова біржа постає перед читачем як Давилонская баржа, монополістичні об’єднання — як великих бредламів. Карикатурно зображується поліція, яка, за Носовим, зовсім не стежить за дотриманням юридичних норм у правовій державі. Сатирично показано діяльність суб’єктів громадянського суспільства. На тлі всього цього різким контрастом виступає суспільний устрій земних коротун, що нагадує порядки в «Місті Сонця» Кампанелли або на острові Утопія з книги Томаса Мора. Юний читач неспроможна встояти перед силою носовських аргументів. Він твердо стає на бік земних коротун — провісників комунізму «світлого майбутнього».

У той самий час, попри всю ідеологізованість твори, не можна назвати письменника необ’єктивним. Коротуни в соціалістичному світі Квіткового та Сонячного міст позбавлені найважливіших стимулів до праці, підприємництва, активної виробничої діяльності. Через це процвітають дармоїди: Пончик, Незнайка, Гунька. У капіталістичному світі Місяця ці стимули активно працюють, оскільки набувають чинності механізми товарно-грошових відносин, свободи підприємництва та приватної власності. Носов розповідає про систему маркетингу, створену місячними коротунами задоволення своїх потреб і потреб. Він говорить про можливість акціонерних товариств акумулювати кошти населення щодо науково-технічних досліджень, які ведуть прогресу.
Об’єктивність автора проявляється у характеристиці персонажів.

Можна звернути увагу і на жорстку, часом авторитарну владу Знайки — лідера системи соціалізму земних коротун. Чого, наприклад, варті його слова: «Припинити зараз же всілякі розмови! Дисципліна перш за все. Попрошу всіх побудуватися в одну шеренгу. Ну, швиденько! Швиденько! І ти, Пілюлькін, ставай теж… Так! Все на місці?» А тепер кроком марш у ракету для їди!» Відліт на Місяць Незнайки та Пончика можна розглядати як бунт двох неординарних особистостей, які не вписуються у встановлені рамки, проти соціалістичних відносин та системи управління ними, що сковують ініціативу та підприємливість, що обмежують рамки свободи.

Навіть остаточна перемога соціалізму над капіталізмом здійснюється не в результаті боротьби народу з його поневолювачами-капіталістами і «всемісячної» революції (що відповідало б догм підручників марксизму-ленінізму), а абсолютно фантастичним чином. Коротункам вдається вирішити проблему рідкості економічних благ (принаймні, нескінченно розсунути межі області виробничих можливостей) за рахунок різкого збільшення ККД усіх галузей промисловості внаслідок використання невагомості та впровадження в агротехніку гігантських земних рослин. Вирішення нерозв’язної, з погляду сучасної економічної теорії, проблеми рідкості автоматично призводить до зміни формацій. Носов розуміє, що система капіталістичних відносин далеко не зжила себе і має можливості відтворення та самовдосконалення.

Величезною перевагою книги є її інформативність. Автор знайомить юного читача з основними етапами розвитку ринкового господарства: промисловим переворотом, що розорив дрібних виробників (на кшталт солерозробника Пончика), державно-монополістичним капіталізмом, що викликав до життя об’єднання капіталістичних магнатів (на зразок об’єднань Спрутса, Жадинга та подібних до них). Письменник говорить про акціонерні товариства, банки, фондові біржі та умови їх функціонування. Він розповідає про маркетингові дослідження, що проводяться підприємливими місячними коротунами, про механізм взаємодії попиту та пропозиції. Адже радянські дітлахи практично нічого не знали про це!

Необхідно звернути увагу на ще один аспект. Ті пороки капіталістичної системи, про які алегорично розповідав Микола Носов у своєму творі, бурхливо розцвіли в сучасному російському суспільстві. це у Росії після вступу її на шлях реформ? Хіба паніка на Давілонській баржі не нагадує «чорний вівторок» на ММВБ, а крах Акціонерного товариства гігантських рослин — піраміду АТ «МММ», що впала? Носов ніби попереджає про небезпеки, що підстерігають нас щокроку далеко не однозначної системі ринку.

Я не можу назвати роман Носова дитячою казкою. Мені здається, що його книга — «казка» для дорослих, що розкриває перед читачем весь спектр проблем, що стояли перед сучасним суспільством.

© Реферат плюс