Політична думка середньовіччя
Химия

Політична думка середньовіччя


Політична думка середньовіччя

Завантажити доповідь: Політична думка середньовіччя

Аврелій Августин (354-430) та Фома Аквінський (1226-1274) – основні творці християнської політичної теорії. У тому навчаннях християнська переконаність, навіть фанатизм, поєднувалися з реалізмом і поміркованістю. Так, Августин поєднав концепцію «кращого життя» (щастя від Бога) з можливостями та здібностями людини, з реалістичним гуманізмом: людина не ненавидить людину через її порок, зазначав він, не любить порок через людину, але ненавидить порок і любить людини. Августин різко протиставляв церкву та державу. Своїм твердженням у тому, що “град земний”, тобто. державність, пов’язаний з царством диявола, він започаткував багато середньовічних єресей. Але водночас він обговорював ідею відновлення “граду земного” у руслі християнської чесноти: всі форми правління повинні шанувати Бога і людини.

Аквінат

Перетлумачивши панівну августинську інтерпретацію історії та політики, Аквінат дійшов висновку, що держава має позитивну цінність у самому собі та поза собою: вона не тільки зберігає світ, але є виразом божественного провидіння та волі в ім’я людей.

Політика, на думку Аквіната, означає моральну відповідальність, обдумане розумом напрямок волі людини у всіх соціальних діях.

Політичне розсудливість — це правильний вибір коштів для моральної мети, загальному благу нашого суспільства та держави.

У роботі “Сума теології”, яку можна назвати найбільшим синтезом середньовічної католицької теології та філософії, Аквінат розглядає вічне право, божественне право, природне право та позитивне право. Вічне право — це мудрість Бога як правителя всіх дій та рухів всесвіту, воно спрямовує всі дії світобудови. Від нього походять інші, більш обмежені форми права. Божественне право, таке як заповіді, служить як би додатковим керівництвом для тих розпоряджень природного права, які відомі всім розумним людям.

Аквінат вказував, що природне право притаманне людям як свідомим, моральним та соціальним створінням. Існує один стандарт істини і справедливості для всіх людей, він є природним, і всі однаково знають його. Позитивне право необхідно, щоб завадити людям робити зло та забезпечити мир. Якщо позитивне право, введене сувереном, суперечить природному праву і розуму, воно не є законним і є спотворенням права. лише у разі Аквинат визнавав правомірним виступ народу проти монарха.

Ідеальною формою вправлення Аквінат, за Аристотелем і Цицероном, вважав змішану з “чистих форм”, коли він монарх уособлює єдність, аристократія — переважання належних заслуг, народ служить гарантій миру і згоди. Право держави має бути санкціоноване знаттю та народом.

Незважаючи на те, що Аквінат, здавалося б, говорив про самостійні сфери природи і розуму, він водночас стверджував, що природна і мирська сфера влади, зрештою, підпорядкована духовній. Духовне буття людей — компетенція церкви як вихователя. Саме церква, виховуючи в людях чесноту, направить земне блаженство таким чином, щоб воно призвело до щастя на небесах. Так Аквінат доводив гармонію двох інститутів у християнському суспільстві: церкви та держави.

Завдяки Християнству політична думка піднімалася нового рівня. Будучи прямим джерелом індивідуальної моралі, християнство вносило у спілкування людей дух нової християнської правосвідомості. Воно стверджувало, що людині від Бога дано індивідуальний спосіб існування та підкреслювало його самоцінність. Поруч із християнство вчило людини не бачити у підпорядкованості ненависного тягаря, а сприймати владу як великий тягар відповідальності.

© Реферат плюс



Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *