Літургічне вчення про Ангелів
Химия

Літургічне вчення про Ангелів


Літургічне вчення про Ангелів

Завантажити реферат: Літургічне вчення про Ангелів

Бог-Трійця від віку написав ангелам бути глядачами божественної слави і виконавцями Свого пресвятого і вседіючого хотіння.

Захотівши явити безодню благості, Він всесильним помахом і наказом створив ангельські лики і зробив їх долею Свої обдарування [1].

Святі ангели є прикрасами Трійці. Висвітлювані Її сяйвом, вони славлять Її безупинно [2].

Якщо думати про творіння Ангелів Богом-Троїцею, слід сказати, що Бог Отець створив або склав ангельські природи Сином і Духом. Ангели приймають світлоявлення від Бога Отця через Слово Отче в Дусі Святому і невичерпною любов’ю бажають неухильно служити Творцю [3].

Вони – подоби благості Божої [4] і завжди бачать Божу трисонячну красу [5]. Через Боже Слово їм повідомляються сила нетління та слава безсмертя [6]. Виливач трисонячного осяяння ангелам є Дух Святий [7]. Його вишні сили керуються [8] і навчаються почитати Єдине Триособове Божество [9].

Вираз богослов’я про просвітництво ангелів «через Христа» найближчим чином означає те, що Христос, Син Божий за Отчею волею в Дусі Святому, прикрашає безтілесних духів нескінченною світлістю. [10], красою [11]. Ангели чекають на нього з крайнім бажанням [12] і радісно служать [13].

Наближення до Бога — Першожиття та просвіта від Нього променями трисонячної краси [14], наповнює ангельські природи вічно сяючим світлоліттям [15], дивно насичує і спалахує любов’ю до Бога [16]. Безтілесні світлоносні чуттєво відображають у собі, як у дзеркалі, Божественну чистоту [17], подумки просвітлюються вищими розуміннями [18] і вогняними мовами оспівують Бога [19].

Серця їх виконані від осяяння синів страху перед Богом [20], істинного смирення [21] та надзвичайного благоговіння [22]. Воля їх прагне завжди бути в Богу [23] і набуває через благодать твердість невідпаду від Бога.

Ангельських чинів — дев’ять чи три третини на образ Св. Трійці [24].

Перша тріада безтілесних парфумів — серафими, херувими та престоли. Вони чекають на престол Божий, піднімають зорі начальства від Бога через осяяння безпосередньо, а не за клопотанням про те і викладають божественну світлість іншим ликам ангелів. [25]. Серафими, в захопленні божественного кохання, оспівують священними устами Пресвяту Трійцю, херувими наводяться світлоліттям до Божественної мудрості, престоли — розумно насолоджуються премирним блиском [26].

Перша третина ангелів богоподібно і з любов’ю просвітлює другу третину безтілесних чинів [27]тобто влади, панування і сили. Обгортання Божества робить ангельські природи у другій третині могутніми за фортецею, сильними та повідомляє їм владу та державне начальство у Божому тварному світі [28]. Вони незмовно піснословлять Божу силу [29].

Третя третина безтілесних духів — початку, архангели та ангели, насолоджуючись осяяннями, все своє бажання з любов’ю і абсолютно схиляють до Бога [30] і чекають Йому службово [31]. Вони твердо зберігають своїм представництвом доручені їхньому охоронству Церкви на землі. [32] та окремих віруючих у Христа [33] і моляться за всесвіт. За Божим наказом, ангели своєю благодаттю відганяють від людей темряву підступних бісів і наставляють керованих до світла спасіння [34]. Обходячи кінці всієї землі, ангели наглядають, охороняють віруючих, боговидно просвічують їхні душі і приносять їм благодіяння Владики Христа [35], стосовно серцевої чистоти та старанності кожного з них про особистий порятунок [36].

Велика сила безтілесних ангелів-охоронців, що наставляють людей на спасіння і через себе дають їм Божу світлість [37]. Християни, вдаючись під ангельський дах, від ангелів освітлюються другим сяйвом [38].

Наведена церковно-літургійна вказівка ​​про св. ангелах загалом містить прямі біблійні думки та святоотцівське тлумачення їх, але з особливих завдань піснотворчості не дає вичерпної ангелології.

У канонах, присвячених прославленню безтілесних сил, немає ґрунтовної вказівки на особливість служіння Богу кожного ангельського чину чи лику. Визначення благодатних станів ангелів, за всієї стислості, виконані глибокого проникнення їх переживання і дії серед спасаемого Богом людства.


АНГЕЛИ

Ангели створені перш за все творіння, як каже і св. Григорій Богослов: «По-перше, мислить Бог ангельські, небесні сили; і думка стала справою». Належало спочатку бути створеному уявному єству, потім чуттєвому і, нарешті — людині, одному з обох [39]. У природі ангелів немає нічого речового. Вони — світли другі, уявні, що мають просвітництво від першого безпочаткового Світла, але потребують мови і слуху, але без вимови слова мовою передають один одному помисли та бажання [40]. Очевидно, взаємне спілкування ангелів духовно та подумки.

Як уми ангелів не описуються, подібно до тіл, при чому за єством своїм не мають вигляду або образу і трьох вимірів. Вони подумки бувають притаманні і діють там, де їм поведено і не можуть одночасно діяти тут і там. [41].

Отже, коли ангели посилаються на землю, їх нема на небі. Буваючи на якомусь місці, бувають не так, щоб окреслювалися якоюсь формою, протяжною у висоту, довжину і ширину. Таких вимірів вони немає, немає і виду, властивого тілам. «Безлісне єство, — каже преп. Іоанн Дамаскін, — не має вигляду, щоб бути обійняті тілесно» [42].

У відомому місці вона притаманна, діє, але не займає місця і не обіймається. «Воно подумки притаманне у відомому місці і подумки представляється там, де діє» [43].

© Реферат плюс



Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *