Доповідь - Гріх - як шлях смерті у роботі Флоренського Стовп та утвердження істини
Химия

Доповідь — Гріх — як шлях смерті у роботі Флоренського Стовп та утвердження істини


Доповідь - Гріх - як шлях смерті у роботі Флоренського Стовп та утвердження істини

Завантажити доповідь: Гріх — як шлях смерті у роботі Флоренського Стовп та утвердження істини

Гріх — як шлях смерті та небуття
у роботі П.А.Флоренського
«Стовп і утвердження істини»,
лист сьомий: «Гріх»

Свобода особистості в християнстві є свобода вибору, як свобода йти багатьма шляхами в пошуках тієї єдиної дороги, що веде до істини, але і вона широка, а ворота, що ведуть рай, вузькі, попереджає Господь. З цього стає ясно, що насправді, без мудрування лукавого, є лише два шляхи: шлях життя (тотожно: світла, мудрості, цілісності, вічності, творчості) і смерті, тобто гріха.

Як розпізнати гріх? Який він є? Що є власне злочин не як приватні прояви, а як сутність?

Отже, гріх є шлях смерті, небуття. Це природно випливає з подвійності шляху. Якщо один шлях Істина, джерело будь-якого буття, тобто Істина – є все, а поза Істиною – нічого немає, то не Істина – не буття. «Бог — Життя і Винуватець життя, тобто творчості. Значить Брехня є Смерть і джерело смерті, тобто знищення. Бог є Лад і Строй; а Брехня — Безлад і Анархія. Бог є Святість; а Брехня — гріховність. Але знову, як може бути гріховність? Адже Бог є Сущий, Ягве, і, значить, Сатана, Гріх — зовсім інше, тобто…-

Мимоволі підказується відповідь, що гріховність хоч і є, але є несуща. «Неплідний мій розум, плодоносий Боже покажи мені», волає душа, яка усвідомила свою безплідність від гріховної скверни. Безпліддя, безсилля, нездатність народжувати життя – ось природний плід гріха. Гріх не здатний творити, але тільки руйнувати. Гріх не здатний народжувати, бо всяке чадородство — не інакше як від сущого батька, але тільки вмертвляти. Гріх безплідний, тому що він – не життя, а смерть.

Яке ж «життя» Смерті, Небуття, як саме здійснення гріха.

Якщо Гріх щось не існуюче, якась порожнеча, нездатна до творчості, то природно, що її (порожнечі) прояви є пародія, власне пародія життя, «жалюгідна мавпа Бога»: «Те, що є у Смерті — це лише зганьблене нею життя ж Навіть на «Чорній Месі», в самому гнізді диявольщини, Діавол з усіма своїми шанувальниками не могли придумати нічого іншого, як блюзнірсько пародувати таємниці літургії, ділячи все навпаки. Яка порожнеча! Яке жебрацтво!

Отже, якщо з одного боку, Гріх це пародія життя, то з іншого боку — це здійснення життя навпаки, збочення основних життєвих проявів з метою їхнього руйнування.

Гріх — беззаконня, як протиставлення Закону, того порядку, який встановлений Господом для кожної тварі і для Миру в цілому, на якому Все ґрунтується, яким Все живе і набуває вищої Премудрості, Сенс свого існування. Розбещення — розбрат протилежність ціло-мудрості — роз-вороченість душі: «Целина особистості розгорнута, внутрішні верстви життя, яким слід бути потаємними навіть для самого Я, вони вивернуті назовні, а те, що має бути відкритим, — відкритість душі, то є щирість, безпосередність, безпосередність, мотиви вчинків — це і заховується всередину, роблячи особистість потайливою.

Гріх – знищення, а звідси і самознищення як протиставлення творчості. Гріх нездатний до творчості, нездатний до творення, отже самовираження гріха — є руйнація. «Руйнуючи, як і всяке паразитичне існування, свого годувальника, Гріх підриває разом і себе самого. Він прямує на себе, себе їсть, бо все, що не хоче приниження, зазнає знищення. Бог, нікому не бажаючий зла, ніколи нікого не знищував; але завжди самі себе злі губили. Звідси поняття Рослинності душі. «Тло» означає «дно», ісподь, основа як площина, «до попелу» — значить до чиста, до основи; дієслова «тліти» і «тліти» відносять до процесів гниття, звідси розтління позначає: або досконале тління, тобто знищення душі до кінця, до попелу, або ж руйнування закінченого порядку.

Гріх — поділ, дроблення, » царство, що розділилося він » , як протиставлення цілісності. «Гріх — сам у собі не стійкий. Єдність нечистоти — уявна, і примарність цієї лже-єдності виявляється, щойно вона змушується стати віч-на-віч з Добром. Нечисть єдина — поки немає Чистого, від одного тільки наближення Чистого скидається з неї личина єдності Це розпад нечисті і це саморозкладання «нудної сили» наочно змальовано в оповіданні про зцілення гадаринського біснуватого, що одержався нечистістю. є про потаємну її сутність.(Мф. 5, 1-13)» … » Ісус Христос розмовляє не з самим біснуватим, а з тим, що в ньому, — з нечистою силою. Ця нечиста сила — один нечистий дух, який і є одним і говорить про себе, як про одне, але тільки-но Господь запитав про ім’я, тільки-но захотів, щоб ця погань відкрила справжню свою суть, як вона розсипалася на невизначене безліч нечистих дух. ов же, бо «легіон» тексту означає саме «нескінченно багато», «незліченно багато», «невизначено багато». — Це раптове розкладання нечисті відзначено раптовою зміною однини її у вірші дев’ятому на число множинне, тоді як до запитання імені послідовно вживалося число єдине, а після запитання так само послідовно проходить скрізь число множинне.

Це веде до розуміння розпусти, як переходу з шляху на шлях, хитання по різних шляхах; або ще це — блукання, блуд, блуд, втрата свого справжнього шляху і «ходіння шляхами своїми», що закономірно внаслідок втрати, руйнування цілісності, яку виявляє Бог (цілісність Пресвятої Трійці).

Природно заперечуючи Бога, Гріх творить нового кумира, стаючи кумиром самому собі.

Гріх — самототожність, самоупертість, «само-ідольство», як протиставлення свого «Я» власне Богу, самообожнювання, і це є корінням усіх гріхів. Усі приватні гріхи стають зрозумілі, якщо є розуміння цього явища, оскільки є лише його видозмінами, власне проявами Самості. «Гріх є та сила охорони себе, як себе, яка робить особистість «само-стуканом», ідолом себе, «пояснює» Я через Я ж, а не через Бога, обгрунтовує Я на Я ж, а не на Богу. Гріх є то корінне прагнення Я, яким Я стверджується у своїй особливості, у своєму відокремленні, і робить із себе єдину точку реальності.Гріх є те, що закриває від Я всю реальність, бо бачити реальність саме і означає вийти з себе і перенести своє Я в не Я, в інше, зриме, — тобто полюбити. Звідси, гріх є те середостіння, яке Я ставить між собою і реальністю, — оподаткування серця корою. Темрява засліпила йому очі».»

Починаючи зі смерті та небуття і простеживши весь шлях Гріха, а вірніше буде сказати, його шляхи, ми знову ж таки приходимо до небуття та смерті, а саме до Греза як втраченості. Гріхова душа — «втрачена душа», втрачена не тільки для інших, але і для себе самої, втрачена значить не існує, не живе в даний момент, як втрачена річ не використовується за призначенням її власником, а значить і не живе насправді, а лише існує, як феномен.

У висновку звернемося до того, що ми з самого початку визначили як Шлях Життя, щоб остаточно стала зрозумілою сутність Смерті, бо в житті Гріх, маскуючись Істиною та Життям, часто призводить до духовної розгубленості. «По плодах їх пізнаєте їх.»

По-перше, Життя, як духовна цнотливість, несе душі цілісність, зосередженість, мудрість духовну та душевну, спокій, що в житті є «блаженство». «Блаженство, як відпочинок від невпинно жадібного і ніколи не задоволеного бажання, як самоув’язненість і самозібраність душі для вічного життя в Богу, — одним словом, як повно-владний і тому вічно здійснений наказ собі самому: «Ма-хар — не їж себе» — таке завдання аскетики. Тільки побудувавши себе в земному житті, тільки переіснувавши помисли у вище споглядання, тільки зробивши довше символів гірського можна отримати блаженство.» Прагнення до блаженства, до набуття Духа Святого — є найвища радість і нагорода земного життя.

По-друге — Життя як подолання Смерті та набуття безсмертя. Перемога Христова над смертю, дар життя розглядається як подолання мирської пристрасті, як прохолодження внутрішнього горіння грішної душі, як освітлення темряви гріховної, як світ у Бозі, як відпочинок від гріховного микання. «Господа, душу раба Твого спокій» — ось тема відспівування, а також «Пом’яни мене, Господи, коли прийдеш у Царстві Твоєму!». Бути згаданим Господом – це бути в Раю, тобто продовжувати жити після фізичної смерті.

© Реферат плюс



Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *