Представники тваринного світу
Химия

Представники тваринного світу


Завантажити реферат: Представники тваринного світу

Великі саламандри

Напевно, багато хто чув казки про вогняні саламандри — духах вогню, які втілюють цю стихію. Насправді багато
саламандри — повільні безневинні земноводні, що живуть біля річок і струмків, харчуючись дрібними безхребетними.

У горах Східного Китаю (провінція Шаньсі), а також у західній частині острова Хонсю (Японія) у швидких гірських струмках мешкають найбільші саламандри. Ця жива копалина ставиться до хвостатих земноводних; воно сягає завдовжки майже 2 м, а важить 50 – 70 кг. У саламандр величезний рот на кшталт капкана. Великі саламандри — малорухливі тварини; вони вважають за краще вести сутінки — нічний спосіб життя, підстерігаючи у водоймах своїх жертв — безхребетних, риб, жаб або дрібних ссавців. Тут же, у водоймах, самки відкладають великі яйця, у тому числі через 2 – 2,5 місяці виходять личинки. Личинки розвиваються у воді, поступово перетворюючись на дорослих тварин, які лише на п’ятому році життя стають статевозрілими.

Живуть велетенські саламандри дуже довго, і якби не смачне м’ясо, то їх життю могла б загрожувати лише якась глобальна катастрофа. На жаль, місцеве населення має пристрасть до страв із саламандри, і непомірний видобуток тварин привів практично до повного знищення цього виду земноводних.

В даний час велетенські саламандри знаходяться під суворою охороною, що, однак, не виключає браконьєрства. Місця їх проживання частково взяті під охорону, а вилов та експорт тварин обмежені. У Японії навіть створені спеціальні ферми з розведення велетенського саламандру, що сприяє відновленню чисельності цього виду в природі.

Вихухоль

Вихухоль — Звірятко з загону комахоїдних. Цей вид — вузький ендемік Східної Європи, його ареал охоплює в основному в основному басейни Уралу, Волги, Дону та Дніпра.
Вихухоль веде напівводний спосіб життя, воліючи заплавні стариці, озера і невеликі лісові річки з тихою течією. Вона селиться в норах і полює на молюсків та інших водних безхребетних.

Через чудове шовковисте хутро вихухоль зазнала масового винищення. Перший заборона її видобуток було запроваджено у Росії 1920 р. і діяв до 1933 р. Потім промисел розширили, але у 1970 р. знову повністю заборонили. Однак це не врятувало вигляду, оскільки в останні десятиліття ХХ ст. у зв’язку з меліорацією стали знищуватися заплави малих річок. Застосування добрив, лов риби мережами також негативно позначилися на чисельності хохулі.

Для охорони рідкісного виду було організовано чотири заповідники та понад 40 заказників. Проводяться роботи з розселення звірів із заказників у місця колишнього проживання. Усі ці заходи дозволили частково відновити чисельність вихухолі.

Галапагоська гігантська черепаха

Єпископ Панами Томас де Берланга у 1535 р. першим повідомив про існування островів, на яких на той час жили тисячі сухопутних гігантських черепах. Архіпелаг назвали Галапагоським на честь черепах, яких іспанці називали «galapago». Ці велетня були розміром з обідній стіл і важили до 300 кг. На схилах вулканів та островах, відокремлених один від одного водними перешкодами або лавовими полями, мешкали різні види гігантських черепах. В даний час збереглося лише 13 різновидів, причому деякі були знищені людиною порівняно недавно.

Коли на початку ХVІІІ ст. перші китобої висадилися на Галапагоських островах, побачили безліч панцирів черепах, м’ясо яких протягом 200 років пірати використовували для доповнення запасів провіанту. Кітобої продовжили цю практику, заповнюючи трюми кораблів великою кількістю живих черепах як резерв смачного та свіжого м’яса. Відловлювали здебільшого самок, оскільки вони менші та їх легше доставити на корабель. У бортовому журналі одного китобійного судна за 1812 є запис, що тільки за один захід на острови було відловлено 14 т черепах, серед яких всього три самці. У період з 1831 по 1868 на Галапагоських островах видобули більше 13 000 черепах.

Іншою причиною зниження чисельності цих тварин стало ввезення на острови кіз та свиней. Кози знищували рослинність, якою харчувалися черепахи, а свині поїдали кладки яєць та молодняк. Лише неймовірна тривалість життя допомогла черепахам залишитися на островах. Їхнє винищення тривало аж до 1959 р., коли Галапагоські острови були взяті під охорону урядом Еквадору та оголошені національним парком. Вилов черепах і збирання їх яєць заборонили, а з 1970 р. заборона торкнулася і вивезення тварин, що розмножилися в неволі.
Гігантська черепаха внесено до міжнародної Червоної книги.

У 1959 р. була створена науково-дослідна станція, завданням якої є відновлення популяції черепах на островах, включаючи захист кладок, знищення завезених сюди домашніх тварин (кіз, свиней, ослів, щурів). На станції працює інкубатор, куди доставляють яйця черепах із розорених кладок. Вирощених в інкубаторі черепашок повертають у місця їх постійного проживання.

Зубри

Ще тисячу років тому стада зубрів паслися на просторах європейського лісостепу та у широколистяних лісах. Цей дикий бик, вага якого сягає тонни, завжди був бажаним трофеєм для людини. Винищення виду набуло загрозливих масштабів після появи вогнепальної зброї. З кінця XVIII ст.
зубри зберігалися лише у місцях царського полювання: 500 – 700 тварин у Біловезькій пущі і стільки ж Кавказі. Під час Першої світової та Громадянської воєн були знищені всі дикі
біловежські зубри. Останнього дикого кавказького зубра вбили 1927 р. До цього часу вціліло лише 48 тварин у зоопарках та мисливських парках Західної Європи, головним чином Німеччині та Швеції. У Радянському Союзі жив лише один самець у зоопарку Асканія-Нова.

Вигляд опинився на межі повного вимирання, і його треба було рятувати. На допомогу вченим відгукнулося багато заможних людей. Було створено Міжнародне товариство зі збереження зубра, яке розробило програму відновлення виду. Вже 1929 р. у Польщі з’явився перший розплідник
розведенню зубрів, а 1948 р. був організований Центральний зубровий розплідник на базі Пріоксько-Терасного заповідника під Москвою.

Зубри в розплідниках жили за умов, близьких до природних: на підлозі вільному випасі у великих загонах. Через 40 років після початку робіт з відновлення виду, чисельність тварин досягла 2000 голів, і виникла проблема їхнього розселення в межах колишнього ареалу. На жаль, до цього часу багато місць проживання зубра сильно змінилися. Тому зубрів біловежського підвиду розселили в Литві, Україні та Білорусії, а кавказько-біловезьких (що мали предків кавказького підвиду) — на Кавказі й у Карпатах.

Нині у світі живе понад 3000 зубрів, з яких близько половини дикі. Водночас збільшення поголів’я створило нові проблеми. Стадам зубра потрібні великі лісові масиви, де тварини були б ізольовані від будь-якого впливу людини. Оскільки подібних ділянок мало залишалося, зубр може перетворитися на “суперника” людини: не проти потрапитися на полях, а самці і самки з телятами бувають часом агресивні. Тому останнім часом стали практикувати, розселивши зубра у нових місцях, що знаходяться за межами його історичного ареалу (Киргизія, Алтай), а частину поголів’я містять у розплідниках як резервний генетичний фонд.

© Реферат плюс



Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *